Terug naar overzicht

De duurzaamheid van keramische tegels

10 Jul 2024

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor materialen die duurzaam zijn, dus ook zo voor tegels. Dit is een topic tegenwoordig, wat je niet kunt vermijden. Duurzaamheid speelt steeds meer een grotere rol in ons leven, maar wat maakt tegels zo duurzaam? En hoe herken je duurzame tegels? In deze blog leggen wij je het uit.


De levensduur van een keramische tegels

Keramische tegels hebben zoveel eigenschappen, zoals:

  • Lange levensduur (gaat gemiddeld 50 jaar mee);

  • Kras- en slijtbestendig;

  • Onderhoudsarm;

  • Warmtegeleiding (ideaal in combinatie met vloerverwarming, de tegels kunnen zowel warmen en verkoelen);

  • Hygiënisch en makkelijk schoon te houden;

  • Een hoge dichtheid, wat de tegels hard en sterk maakt;

  • Huisdier- en allergievriendelijk;

  • Vocht- en waterbestendig.

 

Hoe kan het dat deze eigenschappen de tegels zo duurzaam maakt?
 

Voordeel 1: Langere levensduur dan PVC

Keramische tegels gaan gemiddeld 50 jaar mee of zelfs langer. Dit komt doordat de glazuurlaag de tegels beschermt tegen water, zuren en slijtage.
 

Voordeel 2: Natuurlijke materialen

Keramische tegels zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen, en het productieproces is niet schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn de tegels volledig recyclebaar, zelfs na 50 jaar.

 

De duurzaamheid van keramische tegels


Voordeel 3: Geschikt voor vloerverwarming

Keramische tegels zijn ideaal voor vloerverwarming. De warmtegeleiding in de tegel zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte, waardoor de ruimte langer warm blijft. Dit kan ook gunstig zijn voor je energierekening.
 

Voordeel 4: Innovatieve technieken

Het aanbod aan tegelmaterialen, structuren, kleuren en afmetingen is enorm. De print of glazuurlaag geeft keramische tegels een unieke uitstraling. Met moderne technieken zoals 3D-printen kunnen verschillende structuren op keramische tegels worden aangebracht, waardoor een keramische natuursteentegel echt aanvoelt als natuursteen. Wil je graag meer hierover weten? Bekijk hier het filmpje over de nieuwe technieken.

 

De duurzaamheid van keramische tegels

 

Voordeel 5: Onderhoudsarm

Keramische tegels zijn extreem sterk doordat ze gebakken zijn. Ze krijgen niet snel vlekken en zijn bestand tegen vocht en water. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te houden. Je kunt de tegels reinigen met verschillende sterke schoonmaakmiddelen zonder dat ze beschadigd raken, omdat ze bestand zijn tegen zuren en chemicaliën. In tegenstelling tot natuursteen- en houttegels, verkleuren keramische tegels niet door UV-stralen, waardoor ze altijd hun oorspronkelijke kleur behouden.
 

Voordeel 6: Huisdier- en allergievriendelijk

Keramische tegels hebben een lage vocht- en vuilopname, wat ideaal is als je huisdieren hebt of allergisch bent voor stof en vuil. Huisdierharen, stof en vuil kunnen gemakkelijk van de tegels verwijderd en schoongemaakt worden.
 

Voordeel 7: Geschikt voor iedere ruimte in huis

Keramische tegels zijn vocht- en waterbestendig, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor elke ruimte, vooral voor badkamers en toiletten. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Omdat de tegels weinig tot geen vocht opnemen, krijg je geen last van schimmels.

 

Wil je meer weten over de voordelen van keramische tegels? Of weet je al zeker dat je ze wilt, maar wil je zien hoe ze in jouw huis staan? Dan komen wij met onze mobiele showroom langs, zodat je thuis direct je eigen tegels kunt uitzoeken. Dit is geheel vrijblijvend.

 

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag: