Terug naar overzicht

Haal het binnengevoel naar buiten – kies de juiste tegels

15 Feb 2024

Het is de laatste jaren een trend die weleens een blijvertje kan zijn: de sfeer van binnen naar buiten halen. Zo maak je van je terras in je tuin een verlengstuk van je woonkamer. Keramische tegels spelen daarin een belangrijke rol. Hoe dat zit en waar je op moet letten, leg ik uit in dit artikel.

Zo’n ‘verlengstuk van de woning’ is relatief eenvoudig te realiseren. Aan de hand van een goed ontwerp, openslaande tuindeuren en de juiste materialen geniet je van je tuin alsof het een tweede leefruimte is. En dat verbetert weer de beleving van je huis.

Binnen zo’n concept vormen tegels vaak de basis, voor binnen en voor buiten. Dat is niet voor niks. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

Is er een verschil tussen buitentegels en binnentegels?

Jazeker. Keramische buitentegels zijn veel duurzamer dan binnentegels doordat ze minimaal 2 tot 4 centimeter dik zijn. Ze zijn zo goed bestand tegen direct zonlicht en barre weersomstandigheden. Een buitentegel heeft doorgaans ook een veel grovere structuur – dat zorgt voor een goede ‘antislipfactor’ -  dan een binnentegel. Dit slipvaste oppervlak is handig voor als het sneeuwt, als het vriest of als het net geregend heeft.
 

Kun je binnentegels gebruiken voor buiten?

Nee, dat gaat niet. Dat komt omdat binnentegels, in tegenstelling tot buitentegels, niet bestand zijn tegen vorst, hitte en direct zonlicht. Dit komt ook mede door het dikteverschil, aangezien de meeste binnentegels maar 1 centimeters dik zijn. Je mag binnen tegels wel onder een overkappinig of serre leggen zolang ze beschut liggen.

Je kunt binnen- en buitentegels prima combineren, ondanks dat – met name – de structuur van elkaar verschilt. Veel binnentegels hebben tegenwoordig bovendien ook een buitenvariant, zodat je je woonkamer buiten kunt verlengen. Als je kleuren kiest die goed bij elkaar passen, bereik je vaak al het gewenste effect. Dat is eigenlijk altijd mogelijk, want het aanbod is groot.


Welke tegels kunnen binnen en buiten worden gebruikt?

Het snelle antwoord op die vraag is keramische tegels. Waarom precies leg ik je hieronder uitvoerig uit.

Allereerst: als je de sfeer van binnen naar buiten wil brengen, heb je te maken met een zogenaamde overgangsruimte. Je verlengt als het ware de woning naar buiten, zonder een duidelijke grens tussen binnen en buiten (op de buitenmuur van je huis na natuurlijk).

De unieke aard van een natuurlijk ogende overgang vraagt om sterke, duurzame en stijlvolle materialen - daarom is het gebruik van keramische tegels aan te raden.

Keramische tegels zijn onderhoudsarm doordat ze een hardgebakken toplaag hebben. Het zorgt ervoor dat vuil haast geen kans krijgt om zich te nestelen. Verder zijn keramische tegels niet verkleuringsgevoelig en hebben ze geen zuigende werking (er trekt niets in, bij natuursteen gebeurt dit wel). Dat maakt ze ideaal voor zowel binnen- als buitenruimtes.

Hieronder heb ik een aantal positieve eigenschappen van keramische tegels opgesomd.
 

Duurzaam

Keramische tegels onderscheiden zich als een slimme optie voor binnen-buitenruimten dankzij hun water-, vlam-, vlek-, kras-, slijt- en deukbestendigheid. Je hoeft je geen zorgen te maken over kinderen, huisdieren, guur weer of zwaar meubilair. Van alle vloeropties hebben keramische tegels één van de langste levensduren en de laagste onderhoudskosten. Daarmee is de keramische tegel ook een economische keuze voor overgangsruimten.
 

Weinig onderhoud

Keramische tegels zijn onderhoudsarm. Modder en ander vuil zijn geen probleem dankzij de vlekbestendigheid. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als je eten of drinken morst. Ook bieden deze tegels uitstekend weerstand tegen schimmels en bacteriën.

Keramische tegels zijn bovendien bestand tegen agressieve chemicaliën bij het schoonmaken: afvegen met schoon water is meestal het enige wat je moet doen.
 

Veilig

Keramische tegels bieden diverse veiligheidsvoordelen die de potentiële gevaren van buitenruimtes verminderen. Zo is er een grote verscheidenheid aan opties met slipvaste eigenschappen. Dat maakt ze perfect voor ruimtes in de buurt van tuinen, buitenkeukens, binnen-buitenbadkamers of het zwembad.

Keramische tegels zijn ook ideaal voor ruimtes rond open haarden, vuurkorven en barbecues. Dat komt omdat ze niet brandbaar zijn en niet smelten, verbranden, roken of giftige dampen afgeven.
 

Weerbestendig

Het weer is een factor van zorg voor overgangsruimtes. Gelukkig zijn veel keramische tegels zeer vochtbestendig (inclusief porseleinen tegels en natuursteentegels). Daardoor zijn ze bestand tegen de potentieel schadelijke effecten van vries-dooi-cycli.

Vocht van regen, sneeuw en ander vocht (van sproeiers, tuinslangen en spatten van zwembaden en jacuzzi's) zijn doorgaans geen probleem voor buitentegels. In overgangsruimten kan vocht echter gemakkelijk binnenshuis worden gebracht. Dezelfde keramische tegel die buiten beschermt tegen vries-dooi-cycli kan binnen het vocht weerstaan. Dat biedt je dus twee oplossingen met slechts één materiaal!

Verder is er nog de invloed van zonlicht. Hoewel zonlicht je binnen- en buitenruimte nog aangenamer maakt, kan het sommige materialen doen verbleken. Daarvoor hoef je bij keramische tegels niet bang te zijn.
 

Haal het binnengevoel naar buiten – kies de juiste tegels


Hoe maak je met tegels een overgangsruimte?

Goed, tegels mogen dan een uitstekende basis zijn om het binnengevoel naar buiten te brengen, maar hoe doe je dat dan?

Bijpassende buitentegels verbinden je binnenruimte met de buitenruimte en trekken de aandacht naar buiten, waardoor het gevoel van ruimte en openheid toeneemt. Het helpt ook om een doorlopend oppervlak te creëren.

Om een subtiele overgang van binnen naar buiten te realiseren, kun je gebruikmaken van glazen schuifdeuren van vloer tot plafond, grote ramen of openslaande deuren. Ook open keukens, glazen uitbouwen kunnen daarvoor zorgen. Zo ontstaat een grotere, samenhangende ruimte.

Verder kun je de overgang tussen binnen en buiten minimaliseren door te kiezen voor grote oppervlakken met veel glas. Daarmee maximaliseer je weer het uitzicht op de tuin en dat zorgt voor een fraai uitzicht, ongeacht het weer.

Het zorgt ook nog eens voor een trendy ‘luxe’ look en dát zorgt voor een potentiële meerwaarde van je huis. Maar het echte voordeel van een goed binnen-buitenconcept is natuurlijk dat je er zelf van kunt genieten!

Wat je ook doet, zorg altijd voor een goed ontwerp. Aan de hand daarvan kun je kamers uitbreiden voorbij de fysieke beperkingen van de muren van je woonkamer.
 

Haal het binnengevoel naar buiten – kies de juiste tegels


Veel opties

Een uitdaging bij overgangsruimten van binnen naar buiten is dat je een stijl nodig hebt die er zowel binnen als buiten goed uitziet. Je wil dat de ‘overgang’ zo vloeiend mogelijk is en daarvoor heb je consistente designelementen nodig. Een uitstekende basis daarvoor is – je raadde het al – een keramische tegel.

Keramische tegels maken dit zogeheten ‘transitional design’ eenvoudig met een onbeperkt aantal stijlen. Er zijn veel tegelopties die zo zijn ontworpen dat ze elkaar aanvullen voor gebruik op verschillende soorten oppervlakken. Met keramische tegels kun je het onderscheid tussen binnen en buiten doen vervagen.

Heb je goed bij elkaar passende binnen- en buitentegels gevonden, dan kun je buiten ook nog spelen met de bestrating. Met kleur kun je verschillende sferen in de tuin creëren. Afhankelijk van de kleur kan een tegel warmte uitstralen, maar ook licht en ruimte creëren.

En dan heb je nog de mogelijkheid bestrating te combineren. Je kunt spelen met kleurcontrasten, lijnen en structuren. Wat dat laatste betreft: een houten terras bijvoorbeeld, geeft je tuin een warm, huiselijk gevoel. Dat past uitstekend in de trend om het binnengevoel naar buiten te brengen.

Een nadeel is wel dat hout een levend materiaal is en lijdt onder weersinvloeden. Het is daardoor onderhoudsgevoelig. Om dan toch een terras met houtlook te creëren, kunnen keramische tegels met houtlook heel goed werken.
 

Een woonkamer binnen en buiten

Als je je terras zo ontwerpt dat het een mooi ‘vervolg’ is op je woonkamer, dan kun je het gevoel krijgen dat je samen een gemeenschappelijke ruimte deelt, ook al bevindt de een zich in de woonkamer en de ander op het terras.

Als je erin slaagt het binnengevoel ook buiten te creëren, stel je je gezinsleden dus in staat binnen of buiten of te zijn zonder te zijn afgesneden van de rest van het gezelschap (dat zich in de andere ruimte bevindt).

Dat biedt ook andere voordelen. Zo biedt een goed geïntegreerde buitenruimte niet alleen extra functionele leefruimte, het kan ook de lichtinval vergroten en – helemaal mooi – zelfs de binnenruimte groter en opener doen lijken.

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag: