Terug naar overzicht

Welke soorten vloerverwarming zijn er en wat kosten ze?

27 Jun 2024

De bekendste systemen zijn elektrische en watergedragen vloerverwarming. De kosten variëren van 50 tot wel 150 euro per vierkante meter. Welk systeem het best geschikt is voor jouw situatie? Deze post zet je op het goede spoor.

Goed, je wil dus graag vloerverwarming in je huis of graag meer informatie. Om te beginnen is het handig om te weten dat elektrische vloerverwarming vaak goedkoper is in aanleg maar duurder in gebruik.  
 

Watergedragen systemen zijn daarentegen duurder om aan te leggen maar efficiënter in verbruik. In het kort:  

Elektrische vloerverwarming is ideaal voor kleinere ruimtes zoals badkamers of als bijverwarming. De kosten zijn relatief laag, maar je energierekening kan oplopen.  Watergedragen vloerverwarming past beter bij grotere oppervlakten en nieuwbouw. Hoewel de aanlegkosten hoger zijn, bespaar je op termijn door een lager energieverbruik. Beide systemen dragen bij aan een gelijkmatige temperatuurverdeling. Bovendien zijn ze energiezuiniger dan traditionele radiatoren. 

 

Bij het kiezen van vloerverwarming moet je rekening houden met een paar dingen.  Dat zijn:  

 

  • De installatiekosten; 

  • De energiekosten;  

  • De specifieke behoeften voor jouw woning.  

 

Zo krijg je niet alleen een comfortabel warm huis, maar ook een efficiënte oplossing die past bij jouw budget en woonstijl. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen voor je opgesomd die hopelijk duidelijk maken waarom het een goed is om voor vloerverwarming te kiezen: 

 

  • Vloerverwarming is 10 tot 20 procent energiezuiniger dan een radiator, dit komt omdat je cv-ketel op een lagere temperatuur kan draaien om goed te werken; 

  • Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte; 

  • Vloerverwarming is duurzaam; 

  • Vloerverwarming heeft weinig tot geen luchtcirculatie, dus heb je minder last van stof in de lucht, ideaal voor mensen met huisstofmijtallergie; 

  • Vloerverwarmingssystemen hebben weinig tot vrijwel geen onderhoud nodig; 

  • Watergedragen vloerverwarming gaat gemiddeld 50 jaar mee; 

 

Je hebt nu in vogelvlucht gelezen wat voor systemen er zijn en wat vloerverwarming voor je kan betekenen. Hieronder gaan we in op de details. 

Welke soorten vloerverwarming zijn er en wat kosten ze?

Elektrische vloerverwarming 

Elektrische vloerverwarming gebruikt elektrische kabels of matten die onder de vloer worden geplaatst. Deze kabels warmen op als er stroom doorheen gaat.  Dit soort vloerverwarming is gemakkelijk te installeren en kan snel warmte geven. Het is vooral handig voor kleinere ruimtes, zoals badkamers, waar je snel warmte wilt. De kosten van elektrische vloerverwarming variëren. Meestal ligt de prijs tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter, inclusief installatie.  De gebruikskosten kunnen hoger zijn dan bij andere systemen, omdat elektriciteit duurder is dan bijvoorbeeld gas. 


Watergedragen vloerverwarming 

Watergedragen vloerverwarming werkt met buizen onder je vloer waardoorheen warm water stroomt. Dit systeem is ideaal voor grotere ruimtes en kan worden aangesloten op je bestaande cv-installatie. Het zorgt voor een gelijkmatige en behaaglijke warmte in je huis. De installatie van watergedragen vloerverwarming is ingewikkelder en kostbaarder dan bij elektrische systemen. De prijzen variëren tussen de 75 en 150 euro per vierkante meter, inclusief installatie.  De gebruikskosten zijn over het algemeen lager, omdat dit systeem normaal gesproken op bestaande verwarmingsbronnen werkt. Ook is het efficiënter in energieverbruik en op de lange termijn zijn de operationele kosten lager. 


Factoren die de prijs beïnvloeden 

Prijs per vierkante meter 

De kosten voor vloerverwarming per m² variëren. Een vloerverwarming kost meestal tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter.  Dit hangt af van het type vloerverwarming en de complexiteit van de installatie. Maar de prijs kan ook oplopen tot wel 150 euro. Wel is het zo dat je voor grotere ruimtes vaak een lagere prijs per vierkante meter krijgt. Dit omdat het werk efficiënter kan worden uitgevoerd. 

 

Materiaal- en installatiekosten 

De materiaal- en installatiekosten voor vloerverwarming kunnen sterk variëren. Dit hangt af van de keuze tussen elektrische of watergedragen systemen. Watergedragen vloerverwarming is meestal duurder in installatie. Dit komt door het gebruik van een cv-ketel en de aanleg van extra leidingen.  Elektrische vloerverwarming kan goedkoper zijn, maar de energiekosten kunnen hoger uitvallen. De installatiekosten worden ook beïnvloed door het type vloerstructuur en de complexiteit van de installatie.  

Als je bijvoorbeeld vloerverwarming met isolatie kiest, kunnen de kosten stijgen door extra benodigde materialen. 

 

Vloerbedekking en isolatie 

De keuze van vloerbedekking en isolatie kan de kosten per m2 beïnvloeden.  Vloeren zoals tegel, steen, of gietvloeren werken goed met vloerverwarming en zijn ook efficiënter in warmtegeleiding. Keramische tegels zijn van deze drie vloeren het meest geschikt.  

Houten vloeren kunnen duurder zijn om te installeren, omdat extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn om de warmteverdeling te optimaliseren. Hout houdt van nature namelijk warmte vast in plaats van dat het warmte afgeeft.  Pvc-vloeren zijn ook wat minder effectief. Ze zijn dun en geven warmte minder goed door dan een tegelvloer. Welke vloer je ook kiest, goede isolatie is essentieel voor een effectief vloerverwarmingssysteem. Zonder voldoende isolatie kunnen de kosten hoger uitvallen omdat je meer energie nodig hebt om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van vloerverwarming? 

Bij het kiezen van vloerverwarming is het belangrijk om te kijken naar jouw situatie. Hoe wil je het combineren met andere verwarmingssystemen bijvoorbeeld. En welk systeem is het best passend? 

 

Jouw situatie 

Neem de situaties in je huis in acht. Denk aan de grootte van de ruimte en het soort vloer dat je hebt. Als je bijvoorbeeld een grote woonkamer hebt, kan een watergedragen vloerverwarming efficiënter zijn. Voor kleinere ruimtes zoals badkamers, werkt elektrische vloerverwarming vaak goed. Het type ondervloer speelt ook een rol. Bij houten vloeren moet je zorgen dat de vloerverwarming niet te heet wordt. Bij stenen en betonnen vloeren kun je hogere temperaturen gebruiken. 

Welke soorten vloerverwarming zijn er en wat kosten ze?

Combineren met andere verwarmingssystemen 

Vloerverwarming kan goed werken samen met andere verwarmingssystemen zoals radiatoren.  Als je al radiatoren hebt, kun je misschien het beste kiezen voor een watergedragen vloerverwarming.  Dit systeem werkt goed met een bestaand verwarmingssysteem. Je sluit het eenvoudig aan op een warmtepomp en dan kun je de ruimtes ook koelen.  

Bij nieuwbouw of grote renovaties kun je kiezen voor een volledig vloerverwarmingssysteem zonder radiatoren. Hierdoor bespaar je ruimte, want je hebt geen radiatoren aan de muur. Zo bereik je een gelijkmatige warmteverdeling door je hele huis. 

Verder is het goed te onthouden dat elektrische vloerverwarming vaak makkelijker te installeren is in kleinere ruimtes. Dat geldt ook voor verbouwingen waarbij er geen ruimte is voor leidingen. 

 

Vergelijking van soorten vloerverwarming 

Je hebt de keuze uit elektrische en watergedragen vloerverwarming. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Elektrische vloerverwarming: 

  • Voordelen: Snelle opwarming, eenvoudige installatie. 

  • Nadelen: Hogere energiekosten, minder geschikt voor grote ruimtes. 

 

Watergedragen vloerverwarming: 

  • Voordelen: Lagere energiekosten, geschikt voor grotere ruimtes. 

  • Nadelen: Meer werk en kosten bij installatie, kans op lekkage. 

Kijk naar de kosten per type en hoeveel je bereid bent te investeren. 

 

Inslijpen/infrezen of binden van vloerverwarming 

Er zijn verschillende manieren waarop je vloerverwaming kunt aanleggen. Bij Tegelshowroom aan Huis kun je kiezen uit het inslijpen/infrezen of binden van vloerverwarming in een bestaande of nieuwbouwwoning.  Dit doen we in een betonnen of een anhydrietvloer. Een anhydrietvloer is een dekvloer op basis van gips, die wordt gebruikt als een gladde en stevige tussenlaag op een draagvloer.  

Deze ondergronden werken we af met keramische of natuursteen vloertegels. 

 

Inslijpen of binden 

We binden vloerverwarmingsbuizen op een gegalvaniseerde staalmat. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan slijpen we vloerverwarming in je bestaande vloer. Daarvoor moet die wel hoog genoeg zijn. Kies je voor het binden van de vloer op gegalvaniseerde staalmatten, dan kunnen we hem afwerken met een cementdek of anhydrietvloer.  Het is mogelijk een vloerverwarming in te slijpen/in te frezen in een bestaande vloer. Hiervoor gebruiken we een frees-slijpmachine. Dit zorgt voor een strak sleuvenpatroon.  De verwarmingsbuizen monteren we in deze sleuven. Dit kan gebruikt worden op alle vloeroppervlakken, zoals beton of in een bestaande vloer met tegels.  

Wanneer vloerverwarming is gelegd, geldt er een zogeheten opstookprotocol. Dat betekent dat je de eerste zes weken na oplevering je vloerverwarming niet mag aanzetten omdat de tegels moeten hechten.  

 

Conclusie 

Bij het kiezen van vloerverwarming zijn elektrische en watergedragen systemen populaire opties, elk met zijn eigen voor- en nadelen.  Elektrische vloerverwarming is voordeliger in installatiekosten en geschikt voor kleinere ruimtes, maar leidt tot hogere energiekosten. Watergedragen vloerverwarming is duurder om aan te leggen, maar biedt lagere gebruikskosten en is efficiënter voor grotere oppervlakken.  

Beide systemen dragen bij aan een gelijkmatige temperatuurverdeling en zijn energiezuiniger dan traditionele radiatoren. Het is belangrijk om rekening te houden met installatiekosten, energiekosten en de specifieke behoeften van je woning om de beste keuze te maken. 

Heb je nog vragen of wil je meer weten hoe Tegelshowroom aan Huis je kan helpen bij je nieuwe vloerverwarming? Neem contact op!  

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag: