Terug naar overzicht

Tegels of PVC? Waarom tegels in de woonkamer beter zijn dan PVC

31 Jan 2024

De romeinen gebruikten ze al: plavuizen, oftewel tegels. De voordelen van dit materiaal zijn dan ook onmiskenbaar, zoals slijtvastheid, verkleuringsongevoeligheid, het gemak in onderhoud en de warmtegeleidingskwaliteiten. Maar kan de ‘ouderwetse’ tegel nog op tegen een modern materiaal als PVC? Lees hieronder waarom het antwoord op die vraag ja is.

Tegels kent iedereen, maar de markt staat niet stil en dus worden er tal van nieuwe materialen ontwikkeld. PVC is zo’n materiaal dat de laatste jaren flink in opkomst is. Ondanks de voordelen van PVC, is een tegelvloer in de meeste gevallen toch de betere keuze.

Hieronder heb ik de belangrijkste eigenschappen van de beide materialen op een rijtje gezet. Zo krijg je een goed en evenwichtig beeld van beide materialen en lees je waarom de eeuwenoude tegelvloer ook in de 21ste eeuw nog gemakkelijk op kan tegen een moderne vloervariant.

Tegels of PVC? Waarom tegels in de woonkamer beter zijn dan PVC

Tegels of PVC? Wat is duurder?

Vaak denken we dat PVC goedkoper is dan tegels. Maar dat hoeft helemaal niet. De prijs van een tegel hangt voor een belangrijk deel af van de patronen/prints in de tegels. Daarin is namelijk heel veel mogelijk. Zo zijn er zelfs tegels met een houtlook, oftewel keramisch parket. Hoe dan ook, over het algemeen kun je stellen dat hoe meer diversiteit je in de patronen/prints ziet, hoe duurder de tegel is.

Ook is het zo dat een PVC-vloer niet eenvoudig zelf te leggen is. Ben je niet al te handig, dan moet je waarschijnlijk een vakman inhuren om de vloer te egaliseren (anders voel je elke oneffenheid). Dat zorgt voor een aanzienlijk hoger prijskaartje. Bij tegels is die precieze egalisering niet nodig omdat eventuele oneffenheden worden opgevangen in de lijm.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van tegels en PVC? 

Zoals met elk product hebben ook tegels en PVC voor- en nadelen. Om tot een eerlijke vergelijking te komen, heb ik voor beiden materialen de voor- en nadelen op een rij gezet. Daarbij valt op dat PVC aanzienlijk meer nadelen heeft dan tegels.

 

Voor- en nadelen van tegels

Keramische tegels als vloer zijn een voor de hand liggende keuze. Niet alleen omdat dit materiaal al sinds mensenheugenis voor vloeren wordt gebruikt, ook omdat het materiaal tal van praktische voordelen heeft die het een uitstekende vloer maken.

 

Voordelen

· Relatief goedkoop

· Diverse uitstralingen verkrijgbaar, zoals hout, marmer en beton

· Breed spectrum aan formaten verkrijgbaar

· Bijpassende plint verkrijgbaar in hetzelfde materiaal

· Gaan een leven lang mee

· Geschikt voor vloerverwarming

· Goede warmtegeleiders

· Bestand tegen vuil en krassen

· Duurzaam en sterk

· Eenvoudig in onderhoud

· Waterdicht, dus bruikbaar in een natte ruimte

· Recyclebaar

· Houdt de warmte langer vast

· Door en door gebakken en gekleurd

· Onbreekbaar wanneer er bijvoorbeeld een mes of pan op valt

· Niet verkleuringsgevoelig

 

Nadelen

· Kunnen glad zijn

· Voegen kunnen vies worden

· Mogelijk kille uitstraling

· Relatief moeilijk te verwijderen

· Reparaties zijn lastiger uit te voeren

 

Voor- en nadelen van PVC

PVC is de afkorting van polyvinylchloride. Hoewel het materiaal al lang bestaat, is de toepassing als vloer relatief nieuw. PVC heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Die bieden voordelen, maar ook nadelen. Je vindt ze hieronder overzichtelijk gerangschikt.

 

Voordelen

· Uitstraling

· Veel designs

· Min of meer vochtbestendig

· Geschikt voor vloerverwarming

· Biedt loopcomfort

· Geen platte plint nodig

· Beschadigingen eenvoudig te vervangen

 

Nadelen

· Vloerverwarming kan een chemische lucht losweken uit PVC waardoor hoofdpijnklachten kunnen ontstaan (!)

· Niet waterdicht

· Repeterend patroon in de vloer, weinig diversiteit, afhankelijk van prijs

· Zacht materiaal waardoor het gevoelig is voor krassen

· Vereist een vlakke ondervloer

· Is niet gemakkelijk zelf te leggen – vereist een vakman

· Heeft niet dezelfde uitstraling als echt hout

· Kan niet zwaar beladen worden

· Kunt er niet (met meubels) overheen schuiven

· Voorzichtigheid geboden bij onderhoud – eenvoudig te beschadigen

· Chemisch materiaal

· Niet recyclebaar

· Lastig te verwijderen

· Vroeger noemden we het zeil en was het uit één stuk, nu snijden we het in repen en noemen het PVC

 

Hoe zit het met vloerverwarming bij tegels en PVC?

Het goede nieuws is dat zowel tegel- als PVC-vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Voordat je een vloer koopt die moeten worden aangebracht op een ondergrond met vloerverwarming is het belangrijk dat je je informeert over de warmteweerstand.

 

De warmteweerstand wordt aangeduid met de zogeheten R-waarde. Deze waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van de vloer aan en wordt uitgedrukt in m2 K/W. Oftewel: hoeveel warmte in Watt moet worden opgewekt om vloeroppervlak van één vierkante meter één graad in temperatuur te laten stijgen.

 

Er zijn in principe twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en warmwatervloerverwarming. Beide systemen zijn – in de meeste gevallen – geschikt voor tegels en PVC. Bij vloerverwarming is de warmte direct voelbaar. Omdat die de hele ruimte snel vult, kan de cv-ketel in principe op lage temperatuur verwarmen.

 

Vloerverwarming bij tegels

Tegels gaan uitstekend samen met vloerverwarming. Ze zorgen voor een gelijkmatiger verwarming van een ruimte dan radiatoren en zijn een uitstekende warmtegeleider. De warmte is daardoor over de hele tegel voelbaar en niet alleen op de plekken waar de verwarmingsleidingen zich bevinden.

 

Daarnaast zijn tegels uitstekend in staat om warmte vast te houden waardoor je ruimte niet meteen afkoelt als je de thermostaat naar beneden hebt gedraaid. Als we vloerverwarming bij keramische tegels vergelijken met PVC dan kun je stellen dat tegels de warmte beter vasthouden dan PVC-vloeren.Het warmteverlies is minder en dat betekent per saldo energiezuiniger stoken.

 

Vloerverwarming bij PVC

Ook PVC is een goede warmtegeleider. Deze vloer is relatief dun en dat zorgt ervoor dat die veel minder warmteweerstand heeft dan veel andere soorten vloeren. Bij een PVC-vloer functioneert vloerverwarming altijd als bijverwarming en zijn radiatoren dus nog noodzakelijk. Wel warmt de ruimte met deze vloer sneller op dan via een radiator en gebeurt de verwarming gelijkmatiger.

 

Hoe zit het met de levensduur van tegels en PVC?

Keramische tegels zijn oerdegelijk. Daarom gaan ze een heel leven lang mee. PVC is tegenwoordig ook duurzaam, maar kan met een maximale levensduur van vijftien jaar niet tippen aan de levensduur van tegels.

 

Hoewel je kunt redeneren dat je na vijftien jaar misschien wel toe bent aan een andere vloer in je huis, kun je tegels gewoon hergebruiken of recyclen. Met PVC is dat niet mogelijk. Dat moet op den duur verwijderd en vernietigd worden. Omdat het een chemisch materiaal is, is verbranden van PVC schadelijk voor het milieu.

Tegels of PVC? Waarom tegels in de woonkamer beter zijn dan PVC

Onderhoud van tegels en PVC

Zowel tegels als PVC is eenvoudig in onderhoud. Dat maakt beide vloeren zeer aantrekkelijk, zeker in vergelijking met een onderhoudsintensieve(re) hardhouten vloeren bijvoorbeeld. Tegels kun je het beste onderhouden met water en schoonmaakazijn, of een stoomreiniger.

 

Onderhoud tegels

Tegels bieden je een groot comfort op het vlak van onderhoud. Je kunt ze simpelweg dweilen en daarna met een droge doek droogwrijven. Het is overigens aan te raden om voor het dweilen eerst de vloer te stofzuigen. Bij tegels is het verder belangrijk om niet te nat te dweilen en zeker geen groene zeep te gebruiken! Dit om kalkaanslag te voorkomen.

 

Onderhoud PVC

Ook een PVC-vloer is eenvoudig in onderhoud. Je kunt stofzuigen of dweilen om de vloer schoon te maken. Wel is de vloer kwestbaarder dan tegels. Daar moet je rekening mee houden bij het onderhoud.

 

Zo is het aan te raden om vlekken (vocht) snel te verwijderen. Laat je dit na, dan kan de vlek in de vloer trekken. Kijk ook uit met schuurmiddelen. Die kunnen de toplaag beschadigen. Hetzelfde geldt voor een te grote dosis allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen. Het gebruik van een stoomreiniger is uit den boze. Die kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of dat de lijm loslaat.

 

Conclusie

Hoewel PVC voordelen heeft (het is bijvoorbeeld een mooie imitatie-houten vloer), zijn tegels een meer duurzaam alternatief. Bovendien zijn tegels de beste warmtegeleider van de twee bij vloerverwarming. Verder is de keramische tegel een natuurlijk materiaal en is die daardoor prima recyclebaar. Dit in tegenstelling tot het chemische PVC.

 

Tegels zijn ook gemakkelijker te leggen en veel minder veeleisend bij onderhoud. Ook zijn ze veel slijtvaster dan PVC. Dat laatste blijkt wel uit het feit dat ze gemakkelijk een leven lang meegaan en zelfs herbruikbaar zijn.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een mooie tegelvloer in jouw woning of kantoor, neem dan contact op met Tegelshowroom aan Huis. Je hoeft er niet eens de deur voor uit. We komen graag met onze mobiele showroom bij je langs zodat je ze aan huis kunt beoordelen.