Terug naar overzicht

Prijsverschil bij tegels: wat je moet weten voordat je koopt

11 Jul 2023

Als je op zoek bent naar nieuwe tegels voor je badkamer, keuken, toilet of de begane grond, kan het enorme aanbod je overrompelen. Wat zijn de mogelijkheden, welke tegel past het best bij jouw wensen, maar ook: waarom zijn er zulke grote prijsverschillen? In dit artikel leg ik je uit wat het prijsverschil bij tegels bepaalt en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw project en budget!

Tegels zijn vaak een flinke kostenpost. Met sterk uiteenlopende prijzen is je eerste reflex misschien wel voor de goedkopere tegel te gaan. Tegelijkertijd realiseer je je dat duurdere tegels waarschijnlijk kwalitatief beter zijn.  

Maar waarin zit hem dat verschil dan? En waar moet je op letten? Om je daarin meer inzicht te geven, heb ik deze blogpost geschreven. Hieronder vind je alles wat je moet weten als je tegels gaat uitzoeken.

Laten we eens kijken hoe dat zit!
 

Waar komt het prijsverschil bij tegels vandaan? 

Tegelprijzen variëren van zeer betaalbaar tot heel duur. Dat prijsverschil komt voort uit een aantal factoren die invloed hebben op de prijs. Denk daarbij aan de grootte, de afwerking, de kwaliteit, machinaal geproduceerd of niet en de populariteit van de stijl.  

Tegels met een speciale afwerking, zoals glans of reliëf, zijn vaak duurder dan meer eenvoudige afwerkingen. De kwaliteit van de tegel heeft uiteraard ook invloed op de prijs. Sommige tegels worden dubbel gebakken wat zorgt voor een sterkere tegel.  

De meeste invloed op de sterkte heeft het aantal prints in een tegel om repeterend patroon te voorkomen. Hoe groter de diversiteit hoe duurder.  

Tot slot kan de populariteit van een bepaalde stijl of patroon invloed hebben op de prijs. Daarbij zijn populaire en trendy tegels vaak duurder dan minder populaire tegels.

Wat bepaalt de kwaliteit van een tegel?

De kwaliteit van een vloertegel wordt met name bepaald door de materialen waaruit de tegel is gemaakt, de afwerking, de dikte en de precisie van de productie. Hieronder ga ik daar verder op in: 

  1. Materiaal: tegels gemaakt van natuursteen zijn vaak van hogere kwaliteit dan tegels gemaakt van keramiek of porselein. Dit komt omdat natuursteen een hardere en duurzamere oppervlakte heeft. 

  1. Afwerking: een tegel met een gladde en egale afwerking is van hogere kwaliteit dan een tegel met onregelmatige oppervlakte of oneffenheden. Die heeft een grotere kans op breken tijdens transport en plaatsing, omdat hij zwakkere plekken heeft. 

  1. Dikte: de dikte van de tegel bepaalt hoe stevig en duurzaam de tegel is. Een dikke tegel is vaak van betere kwaliteit dan een dunne tegel. 

  1. Precisie van productie: een tegel die is geproduceerd met precisie en aandacht voor detail is vaak van hogere kwaliteit dan een tegel die snel en zonder veel aandacht is geproduceerd. 

  1. Certificering: tegels die zijn gecertificeerd volgens internationale normen, zijn vaak van hogere kwaliteit dan tegels die geen certificering hebben.

     

Prijsverschil bij tegels: wat je moet weten voordat je koopt


De afwerking van de tegel beïnvloedt de prijs 

De afwerking van een tegel kan invloed hebben op de prijs omdat bepaalde afwerkingen meer tijd en arbeid kosten dan andere. Zo wordt een glanzende tegel vaak gepolijst of geglazuurd. Dat proces is kosten-intensiever dan de productie van een matte tegel.

Ook een tegel met een reliëf of een ingewikkeld patroon vereist meer tijd en productievaardigheid, wat kan leiden tot een hogere prijs. Verder kunnen ook de gebruikte technieken bij de afwerking, zoals het drukken van motieven, de prijs beïnvloeden.
 

Waarom zijn tegels met toplaag vaak goedkoper dan andere tegels? 

Tegels met een toplaag zijn vaak goedkoper dan andere tegels omdat de toplaag een dunne laag is die boven op een goedkopere onderlaag is aangebracht. De toplaag bestaat vaak uit een dunne laag van een duurder materiaal zoals marmer, graniet of keramiek. 

Deze toplaag wordt vaak gebruikt om de tegel een luxe uitstraling te geven zonder de hoge kosten van het gebruik van een duurder materiaal voor de hele tegel. 

Daarnaast is het productieproces van tegels met toplaag vaak eenvoudiger en minder arbeidsintensief in vergelijking met tegels die geheel zijn gemaakt van een duurder materiaal. Dit kan bijdragen aan een lagere prijs. 

Wel is het zo dat tegels met een toplaag vaak minder slijtvast zijn. De toplaag kan beschadigen of afslijten en dit beïnvloedt de levensduur van de tegel. Dit leidt tot hogere kosten omdat je de tegelvloer moet vervangen bijvoorbeeld. 
 

Waarom zijn machinaal geproduceerde tegels vaak het goedkoopst?  

Machinaal geproduceerde tegels zijn doorgaans goedkoper dan niet-machinaal geproduceerde tegels (zoals tegels van natuursteen) omdat het productieproces geautomatiseerd is. Dit betekent minder arbeidskosten en een snellere en efficiëntere productie.  

Bovendien kunnen machinaal geproduceerde tegels in grotere hoeveelheden worden gemaakt, wat de kosten verder verlaagt. Hierdoor kan de fabrikant een grotere hoeveelheid tegels aanbieden voor een lagere prijs. 

Verder is het goed om te weten dat bij een machinaal geproduceerde tegel de bovenlaag wordt voorzien van een print. Daardoor is de kans groter dat een structuur of print zich vaker herhaalt. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij laminaatvloeren.
 

Welke materialen worden gebruikt voor tegels in huis? 

Tegels kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn keramiek, porselein, natuursteen en terracotta. Hieronder ga ik er verder op in. Ik heb ze gerangschikt van goedkoopst naar duurst. 

  1. Keramiek: keramiek is één van de meest voorkomende materialen voor tegels in huis. Keramiektegels zijn licht, stevig en waterdicht. Ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren, maten en ontwerpen. 

  1. Porselein: een tegel van porselein wordt gemaakt van fijnere grondstoffen dan keramiektegels. Porseleintegels zijn vaak harder en slijtvaster dan keramiektegels. 

  1. Terracotta: terracottategels zijn een soort keramische tegels die worden gemaakt van een bepaalde klei. Ze hebben een warme, natuurlijke uitstraling, en worden vaak geassocieerd met een landelijke of mediterrane stijl. Ze zijn verkrijgbaar in een scala van warme kleuren. Wel hebben ze meer onderhoud nodig dan andere tegels omdat ze meer poreus zijn. 

  1. Natuursteen: natuursteen wordt vaak gebruikt voor vloertegels, zoals marmer, graniet, leisteen en travertijn. Natuursteentegels zijn vaak duurder dan keramiek of porseleintegels, maar hebben een unieke uitstraling en zijn duurzamer. 

 
Prijsverschil bij tegels: wat je moet weten voordat je koopt


Welke Europese normen zijn er voor kwaliteitsgarantie van tegels? 

Er zijn verschillende Europese normen die worden gehanteerd voor kwaliteitsgarantie van tegels, waaronder de zogeheten EN 14411 en EN ISO 10545. 

EN 14411 is de Europese norm voor tegelproductie en -classificatie. De norm beschrijft de eigenschappen van tegels, zoals grootte, dikte, waterabsorptie, glans en slijtvastheid. De norm bevat ook eisen voor de productie van tegels, zoals de controle van de grondstoffen, de productieprocedures en de inspectie van de eindproducten. 

EN ISO 10545 is een reeks van normen die specifieke eisen stellen aan de kwaliteit van keramische tegels. De normen beschrijven bijvoorbeeld eisen voor grootte, vorm, dikte, waterabsorptie, slijtvastheid en chemische weerstand. 

In Europa is de CE-markering de belangrijkste certificering voor tegels. Dit is een verplichte certificering voor producten die onder de Europese normen vallen en garandeert dat de tegels voldoen aan de eisen van de norm. Producten die voldoen aan de normen en zijn gemarkeerd met CE zijn geschikt voor verkoop in Europa. 

Er zijn ook andere certificeringen die gehanteerd worden in Europa zoals de ISO 9001 die de kwaliteit van de productie en productieproces garandeert, en de ISO 14001 die de milieuaspecten van productie garandeert.
 

Welke certificering garandeert kwalitatief goede tegels? 

In Nederland is de KOMO-certificering een belangrijke certificering voor kwalitatief goede tegels. De KOMO-certificering is een keurmerk voor bouwproducten en garandeert dat de tegels voldoen aan de eisen van de Nederlandse normen en regelgeving. Producten met een KOMO-certificering zijn geschikt voor verkoop en gebruik in Nederland. 

Ook de CE-markering (die aangeeft dat het product voldoet aan wettelijke eisen zoals brandveiligheid) en de ISO 9001 (internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen) en ISO 14001 (internationale norm met eisen voor een milieumanagementsysteem) zijn geldige certificeringen in Nederland.  

Deze certificeringen garanderen dat de tegels voldoen aan de Europese normen en eisen voor productie en milieu respectievelijk. 

Daarnaast zijn er ook nog andere certificeringen die gehanteerd worden in Nederland, zoals de NEN-EN. Dat soort certificeringen garanderen de kwaliteit en veiligheid van producten en zijn vooral belangrijk voor professioneel gebruik. 

NEN legt Nederlandse normen en richtlijnen vast. Kortgezegd: een NEN-norm is de Nederlandse norm. EN vertegenwoordigt Europese normen. Die gelden dus ook voor Nederland. De combinatie NEN-EN wil zeggen dat het om een product gaat waarvoor de Europese normen gelden, gepubliceerd door het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN). 

Hoe weet ik welke certificering een tegel heeft? 

Er is een aantal manieren om te weten te komen of een tegel in Nederland de juiste certificering heeft: 

  1. Zoek het keurmerk: veel tegels tonen het KOMO-keurmerk of andere certificeringen zoals CE, ISO 9001, ISO 14001 of NEN-EN op het product of op de verpakking. 

  1. Vraag naar de certificering: als je twijfelt of een tegel de juiste certificering heeft, kun je contact opnemen met de fabrikant of leverancier en vragen naar de certificeringen van het product. 

  1. Certificeringsinstanties: certificeringsinstanties als KOMO en Cradle to Cradle Certified hebben online databases waar je kunt zoeken naar producten die zij gecertificeerd hebben. 

  1. Bouwinspecties: als de tegel wordt gebruikt binnen een bouwproject, zal de bouwinspecteur normaal gesproken verifiëren of de tegels voldoen aan de Nederlandse normen en of zij de juiste certificering hebben. 

Producten die geen certificering hebben, kunnen toch voldoen aan de Nederlandse normen en eisen. Wil je weten waar je aan toe bent, neem dan contact op met de fabrikant of leverancier voor meer informatie over de kwaliteit van de tegel. 

Ons advies: neem een gerectificeerde door en door gebakken en gekleurde tegel. Vraag verder ook altijd naar het aantal patronen in een tegel voor meer diversiteit. 

Wil je weten wat in jouw situatie de beste combinatie van prijs, kwaliteit en stijl is? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag! 

Neem contact met ons op

 

Stel hier uw vraag: